BDSM-relaties zijn er is allerlei varianten. Je kan zelf kiezen wat goed bij jou past, of je kan er ook voor kiezen om er helemaal geen label aan te hangen. Als je gewoon doet wat voor jullie goed voelt, maakt het eigenlijk niet uit hoe je dat noemt.

Geen officiële definities

Zo zijn er ook verschillende BDSM-relatievormen die eigenlijk op hetzelfde neer kunnen komen. Er zijn geen officiële definities van wat bijvoorbeeld een D/s-relatie is en wat nou eigenlijk het verschil is tussen een TPE (total power exchange) en een 24/7-relatie. Wat jij een D/s noemt, noemt een ander misschien wel een M/s. Verwarrend? Misschien wel. Maar het is vooral belangrijk dat je jouw relatie zo inricht als voor jou goed voelt.

De verschillende termen

Laten we eerst even beginnen met een uitleg van verschillende termen. Want zeker als je net begint met BDSM, of als je helemaal niet aan BDSM doet maar toch geïnteresseerd bent, kunnen al die termen nogal verwarrend zijn.

D/s-relatie – D staat voor Dominant en s voor submissive. Dit is dus een relatie dus een Dom en een sub. Voor sommigen geldt dat deze relatie ook buiten de speelmomenten merkbaar is, door bijvoorbeeld regels, maar voor anderen is dat weer niet zo.

M/s-relatie – M staat voor Master/Mistress/Meester/Meesteres en s voor slave/slaaf/slavin. Volgens sommigen is deze relatie wat heftiger of intenser dan een D/s-relatie, maar ook dat is niet voor iedereen zo. Sommigen geven gewoon de voorkeur aan deze termen. Maar er zijn ook mensen die deze termen gebruiken en hun relatie toch als een D/s-relatie bestempelen.

Top-Bottom – Een Top/Bottom relatie is over het algemeen een BDSM-relatie waarbij machtsverhoudingen geen rol spelen. Het gaat meer over het spelen en het ervaren van verschillende sensaties, zoals bijvoorbeeld pijn.

24/7 – Dit is een relatie tussen een dominant en een sub, die 24 uur per dag, 7 dagen per week merkbaar is. In deze relatie zijn de machtsverhoudingen ook buiten het spel merkbaar. Hoe dat is, hoeveel, hoe merkbaar, dat verschilt per relatie.

TPE – Total Power Exchange. In deze relatie draagt de sub alle macht en controle over aan de dominant.  Hoe dit precies wordt ingevuld, verschilt ook weer per relatie.

Rope-partners – Dit is een relatie tussen mensen die elkaars knooppartners zijn. Ze doen samen aan bondage. Daarnaast kunnen ze nog een andere BDSM-relatie hebben, maar dat hoeft niet. Degene die de bondage aanlegt wordt vaak een rigger genoemd en degene die geknoopt wordt een bunny, maar niet iedereen houdt van deze termen.

DaddyDom/MommyDom – Een Daddy- of MommyDom wordt vaak gezien als een wat meer verzorgende dominant. Soms wordt deze relatie gecombineerd met ageplay (waarbij de andere partner zich jonger voordoet of voelt), maar dat hoeft  niet.

Cuckold-relatie – Bij een cuckold relatie heeft de ene persoon seks met anderen en niet met de cuckold. De cuck moet soms toekijken, maar dat is niet altijd zo. Soms is het alleen dat deze persoon weet dat de partner, vaak een hotwife genoemd, seks heeft met andere mannen. Die andere man wordt dan een bull genoemd. Een vrouwelijke cuck wordt een cuckquean genoemd. De cuck vind het opwindend dat de partner met anderen seks heeft.

Playpartners – Dit wordt vaak als een wat meer vrijblijvende relatie gezien tussen een dominant en een sub, of een top en een bottom. Dit zijn twee (of meer) mensen die soms met elkaar spelen. Buiten het spel zijn er over het algemeen geen regels die gelden.

Petplay-relatie – Een relatie waarbij de één een (huis)dier speelt, zoals een hondje, een poesje of een paard, terwijl de andere de verzorger (caregiver) of ‘handler’ is.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van BDSM-relaties. Er zijn nog andere relatievormen en zoals gezegd vult iedereen de eigen relatie in zoals ze dat zelf willen. Er zijn geen vaste richtlijnen.

BDSM-relatie met of zonder liefdesrelatie?

Sommige mensen hebben zowel een liefdesrelatie als een BDSM-relatie met één persoon. Andere mensen hebben alleen een BDSM-relatie, zonder liefdesrelatie. Weer anderen hebben een liefdesrelatie met één (of meerdere) persoon (personen) en een BDSM-relatie met een andere persoon/personen. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. Net zoals dat voor sommige mensen seks altijd bij een BDSM-spel hoort, terwijl andere mensen juist geen bij hun BDSM-spellen willen. Er is geen goed of fout, ieder mag dit zelf weten. Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt.

Regels in een BDSM-relatie

Het kan zo zijn dat een BDSM-relatie alleen merkbaar is tijdens een BDSM-spel. Wanneer het spel begint, is de ene persoon onderdanig en de andere persoon dominant. Wanneer het spel klaar is, zijn de verhoudingen weer gelijk. Maar er zijn ook mensen die het fijn vinden als de machtsverhoudingen ook buiten het BDSM-spel merkbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde regels in te voeren waar de onderdanige zich aan moet houden. Denk bijvoorbeeld aan regels als toestemming vragen voor zaken als masturberen, toiletbezoek, alcohol consumptie. Of het hanteren van bepaalde aanspreekvormen, bijvoorbeeld een sub die haar partner wanneer ze alleen zijn altijd aanspreekt met ‘mevrouw’. Ook regels zoals een vastgestelde bedtijd of een bepaald ritueel voor het slapengaan komen voor. Wanneer je regels interessant vindt, kan je samen onderzoeken welke regels bij jullie relatie passen. Welke regels werken voor jullie?

Misschien zijn regels wel helemaal niks voor jou. Ook zonder regels kan je buiten spelsituaties toch momenten hebben waarop de machtsverhoudingen duidelijk zijn. Dit kan al in hele kleine dingen zitten. Een dominant die zijn sub even bij zijn haar vastpakt. Een sub die op de grond voor de dominant gaat zitten tijdens een Netflix avondje. Kleine plagerijtjes of opdrachtjes tussendoor. Het kan allemaal.

Hoe weet je nou welke BDSM-relatie bij jou past?

Er zijn dus super veel mogelijkheden. Maar hoe weet je nou wat voor BDSM-relatie bij jou past? Heel simpel, gewoon door het uit te proberen. Je hoeft er niet gelijk een label op te plakken. Praat met elkaar. Probeer dingen uit. Weet je niet of regels iets voor jou zijn? Experimenteer er gewoon eens mee. Wil je weten of machtsverhoudingen juist wel of niet wat voor jou zijn? Spreek eens af om het gewoon eens te proberen en bespreek daarna wat je er van vond.

Stopwoord

Spreek voor je gaat spelen altijd een stopwoord af, zodat je partner zeker weet wanneer jij niet meer wil. Een stopwoord is een door jullie gekozen codewoord. Het is handig om daar een woord voor te kiezen wat je normaal niet zo snel zou gebruiken. Dus niet ‘stop’, maar bijvoorbeeld ‘rood’ of ‘pindakaas’. Dan weet de ander zeker duidelijk dat dit het moment is om te stoppen en te praten over wat er gebeurde. Wanneer je speelt met een gag, of iets anders waardoor je niet in staat bent om een stopwoord uit te  spreken, kan je bijvoorbeeld een stuiterbal of een belletje in je hand vasthouden. Wanneer je dit balletje laat vallen, weet de ander dat ‘ie moet stoppen. Zorg er wel voor dat het iets is wat je duidelijk hoort of ziet wanneer je het laat vallen.

Wat voor BDSM-relatie je ook hebt of kiest, jullie bepalen samen hoe je deze invult. De ene relatievorm is niet beter dan de ander. Het gaat er altijd om wat voor jou/jullie goed voelt.

 

5 2 stemmen
Artikel waardering
9
0
We vinden het leuk om wat van je horen. Laat een reactie achter!x

Pin It on Pinterest

Share This