Wat is een sublijst?

“Heb je wel eens een sublijst ingevuld?” vroeg mijn toenmalige dominant toen ik bijna tien jaar geleden aan BDSM begon. “Nee”, zei ik eerlijk en ik had ook echt geen idee wat een sublijst was. Gelukkig bestond Google en ik zocht op ‘sublijst’. Ik kwam een hele lange lijst tegen met allemaal BDSM- handelingen, om het zo maar even te noemen, die zouden kunnen gebeuren in een BDSM-spel.

Het is de bedoeling dat je aangeeft of je die handeling al wel eens gedaan hebt, of zou willen doen, wat je ervan vond en of je dat nog wel eens zou willen doen. Je geeft door middel van een cijfer ook aan of je de handeling super leuk (een vijf) of echt heel stom vond (een één).

Het invullen van die lijst is handig voor de dominant in kwestie. Zo weet je of diegene met wie je gaat spelen, ervaren is met bepaalde handelingen of juist helemaal niet. Daarnaast kom je erachter of je dezelfde interesses hebt, aangezien BDSM zoveel verschillende aspecten heeft.

Deze dingen ga ik echt niet doen!

Ik liep de lijst door en kwam heel veel termen tegen die ik niet eens kende. Bij heel veel dingen gruwelde ik. Breath play? Nee! Tepelklemmen? Nou oké. Marks? Hell no! Vernedering? Haha! Die is gek. Nee, dat wilde ik allemaal niet, hoor. Gewoon een beetje slaan en vastbinden was voldoende.

Ik vulde mijn lijst in en mijn BDSM-avontuur begon. De sublijst die ik toen had, werd langzaam maar zeker uitgebreid. Steeds vaker wilde ik handelingen waarbij ik eerst heel hard nee zei toch wel eens proberen.

Glimlachend vul ik weer een sublijst in

Toen ik een aantal jaren later met een nieuwe dominant ging spelen, werd mij gevraagd weer een sublijst in te vullen. Ik wist mij nog goed te herinneren hoe ik die lijst voor het eerst invulde en met een glimlach vulde ik ‘m voor de tweede keer in. Bijna bij alles waar ik eerder een één invulde en heel hard dacht “no way!”, vulde ik nu vier of vijf in, in met als opmerking dat ik het of al eens gedaan had of heel graag wilde proberen.

En nu? Ik weet heel zeker dat als ik nu weer mijn lijst moet invullen, deze weer anders is dan die van twee jaar geleden. Breathplay? Kom maar door! Marks? Heel graag! Vernedering? Oh yes, please! Alleen die tepelklemmen, die zijn gegaan van ‘nou oké’ naar ‘nee, dankjewel’.

Grenzen veranderen

Mijn grenzen zijn in de afgelopen tien jaar enorm veranderd. Sommige handelingen wil ik nu juist wel en andere handelingen wil ik juist niet meer. En dat is allemaal oké. Grenzen kunnen vervagen, maar ook gewoon blijven. Dit kan zelfs veranderen tijdens een spel.

Dat je een sublijst invult, wil namelijk niet zeggen dat die lijst leidend is. Je mag het altijd aangeven als je tijdens een BDSM-spel denkt:  “Oh nee! Dit is toch niet wat ik wil.”

En ik? Ik heb al een tijdje geen sublijst ingevuld, maar ben stiekem wel benieuwd hoe ‘ie er nu uit zou zien. En ik ben nog meer benieuwd naar mijn sublijst over tien jaar.

5 4 stemmen
Artikel waardering
1
0
We vinden het leuk om wat van je horen. Laat een reactie achter!x

Pin It on Pinterest

Share This