[00:00:03.750] – Intro

First of all, what went through my mind, is how stupid am I to actually volunteer for this.

[00:00:13.880] – Tess

Je luistert naar de podcast meet the kinksters, waarin we je meenemen in de wereld van de BDSM meer meesteressen, slaafjes, pijn, lust, zwepen, BDSMkelders

[00:00:17.680] – Eva

Of valt het allemaal wel mee? In deze podcast praten wij met de echte kinksters.

[00:00:20.930] – Samen

Meet the Kinksters.

[00:00:29.620] – Intro

It, it it was, unbelievably painful.

[00:00:31.300] – Eva

Hoii! Super leuk dat je luistert naar

[00:00:31.300] – Samen

Meet the kinkster

[00:00:35.500] – Tess

Vandaag bespreken wij de bondage scene en hiervoor hebben wij Haag als gast. Haag organiseert al jaren ropemeets en hij geeft bondage workshops en shows. Als iemand veel van de ropescene weet, dan is hij het wel! Leuk dat je er bent Haag, zou jij jezelf nog even kort willen voorstellen?

[00:00:48.520] – Arjan

Ja! Leuk dat ik hiervoor uitgenodigd ben. Uiteraard allereerst mijn complimenten voor de timing. Ik kan mij voorstellen wat een uitdaging het moet zijn dat je nu ook niet naast elkaar zit.

[00:00:58.720] – Tess

Ja..

[00:01:00.820] – Eva

Jep..

[00:01:01.390] – Arjan

Ja, maar ik ben, Arjan Haageman. Mijn achterraam is in jonge jaren al snel overgegaan in een soort nickname haag, dus op verschillende platforms waar we ook onze events promoten ben ik ook bekend als haag. Ik ben bestuurder en oprichter van Stichting Ellipsis rope events, een stichting die we in het leven hebben geroepen toen de activiteiten wat regelmatiger waren. En dat doe ik nu al met veel plezier een aantal jaar.

[00:01:29.800] – Tess

Super tof!

[00:01:30.850] – Eva

Heel tof!

[00:01:34.600] – Eva

Waar ik het heel graag even over wil hebben, mensen denken bij bondage, misschien aan iemand een keertje vastbinden, zeg maar. Of aan het bed. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zou jij kunnen uitleggen wat er allemaal kan met bondage?

[00:01:48.670] – Arjan

Ja, bondage is inderdaad een stukje complexer dan dat ik de instantie zeg maar zelf ook beschouwde. Het gaat veel verder dan iemand vastzetten. Zeg altijd maar je hebt de mensen die gepassioneerd met touw bondage bezig zijn, en een touwtje pakken en de mensen die alleen maar iemand willen vastzetten beter bij de handboeien kunnen blijven. Maar het is inderdaad veel meer dan dat het is ook een expressie vorm, het kan enorm artistiek zijn. In die zin kan het ook iets zijn wat je inderdaad beleeft met grotere groepen met gelijkgestemden, maar natuurlijk ook zeer zeker in de privé sfeer. Dat word vaker benut om een diepere connectie aan te gaan met een partner en of die connectie dan gebaseerd is op een gevoel van geborgenheid of een gedeelde expressie of uitdaging tot het onderdeel is van macht, dynamiek die in een relatie geldt. En dat is eigenlijk best wel uiteenlopend. In principe maak je in de bonage scene of de rope scene het ligt er maar aan hoe je het noemt, een onderscheid tussen vloer bondage en suspensie bondage, waarbij vloer bondage eigenlijk alles is waarbij mensen dus niet worden opgehangen op een bepaalde manier. Een suspension bondage is dat mensen inderdaad van de grond geheven worden.

[00:02:59.610] – Eva

Duidelijk! Er is heel veel mogelijk met bondage.

[00:03:05.170] – Tess

Is het in bondage scene, ook zo dat er ook mensen zijn die switchen tussen vastbinden en vastgebonden worden? Of blijft dat altijd, dat de één altijd de rigger blijft en de ander altijd, wordt dat de bunny genoemd? Of worden er andere termen voor gebruikt?

[00:03:19.600] – Arjan

Er zijn verschillende termen die je kan gebruiken. In principe wordt vaak onderscheid gemaakt tussen top en bottom. Dus ropebottom en Ropetop. Maar iemand kan zich ook Rigger noemen, diegene die knoopt. Of iemand die in de touwen wordt vastgebonden kan zichzelf ropemodel of een bunny noemen wat een relatief hele typerende naam daarvoor is. Maar het is maar een beetje hoe mensen zichzelf identificeren. Er zijn inderdaad rope switches zoals dat noemt, eigenlijk mensen die het zowel fijn vinden om een ander te binden als gebonden te worden. En er zijn ook mensen die het eigenlijk gewoon helemaal niet prettig vinden. Ik heb zelf wel de ervaring, ook dat ik een aantal keer ben gebonden door partners. Ook vanuit educatief oogpunt. Maar ik heb gemerkt dat het niet voor mij niet is weggelegd. Ik raad doorgaans mensen altijd aan om het allebei te proberen. Kan echt een hele mooie ervaring zijn. En mensen die met touw beginnen, die ontdekken vaak een beleving die ze niet van tevoren hadden kunnen inbeelden. En zeker als je openstaat voor die ervaring is het natuurlijk goed om nog een keertje te proberen.

[00:04:22.510] – Tess

En waarom vond jij het zelf niets? Om vastgebonden te worden?

[00:04:22.840] – Arjan

Ik heb zelf een beetje iets met claustrofobie als in de keren dat ik vastgebonden werd, was dat in niet sociale kringen. Door partners waar ik een bepaalde dynamiek mee onderhield. Maar uiteindelijk zit ik toch vast. En dat is gewoon niet iets wat ik zelf als, niet altijd als prettige ervaring heb. Ik heb zeker ook in workshop settings door. Ervaring is wel eens bepaalde dingen ondergaan, ook eens om te voelen hoe dat is. Maar ja, ik ben toch liever diegene die ja sorry, maar de touwtjes in handen heeft.

[00:04:55.140] – Allemaal

Lachen

[00:04:58.570] – Arjan

Ik denk dat het woord overgave en het vertrouwen in je partner dat het thema is wat heel veel terugkomt. Het is een touw natuurlijk niet anders. En daarom denk ik ook bijvoorbeeld dat de keren dat ik het heb ondergaan dat dat eerder nog in een soort serieuze educatieve context is, waardoor er ook geen machts dynaniek aan te pas is gekomen. En verder eigenlijk meer de privésfeer, omdat er eigenlijk geen factoren van buitenaf zijn. Zeker als iemand vastgebonden zit en je ziet wat mensen die veelal beginnen met knopen, die onderschatten nog wel eens wat dat met iemand kan doen. Want de één, die voelt zich heel sterk in touwen en voelt zich heel kwetsbaar touw. Dat kunnen allebei gevoelens zijn die mensen nastreven. Maar daarbij moet het wel rekening gehouden worden dat als iemand in een kwetsbare, zich in een kwetsbare situatie begeeft dat invloeden van buitenaf, natuurlijk ook anders binnenkomen. Dat zou je ook terug zien bijvoorbeeld bij ropejams en dergelijke, waar mensen zich maar een sociale kring knopen, zijn doorgaans ook regels met betrekking tot nabijheid waar je je begeeft van mensen die aan te knopen zijn omdat het voor sommige mensen heel drukkend kan zijn. Zie het een beetje als op de grond liggen na een blessure en tien mensen die in een cirkel om je heen op je neerkijken. Het is een andere beleving dan dat je oog tot oog met mensen staat. Daar kan de één beter tegen dan de ander.

[00:06:19.140] – Eva

jij geeft dus bondage workshops. Maar wat zijn behalve die workshops nog meer manieren voor mensen om te leren hoe ze iemand goed en veilig kunnen helpen?

[00:06:29.670] – Arjan

Het is een beetje, goed, en veilig is een lastige, want in die zin zeker iets als een suspension Bondage raad ik mensen heel sterk aan om dit eigenlijk te doen in bijzijn van mensen die er ervaring mee hebben, zij het in een educatieve context, zij het dat je goed bevriend bent met iemand die daar meer verstand van heeft in de thuissituatie bijvoorbeeld. Grond bondage is in die zin iets doorgaans iets minder kwalijk, natuurlijk altijd risicogebieden zoals bepaalde zenuw knooppunten en wat bloedvaten of je ademhalingssysteem dergelijke waar je rekening mee moet houden. Maar zeker op het moment dat dingen niet te strak gebeuren en in overleg en met beleid worden uitgevoerd. En dat voor zover er bepaalde risicogebieden zijn die langzaam bekend worden. Is het niet zozeer dat ik mensen afraad om zelf hier meer te experimenteren. Zeker de laatste jaren zijn er aanzienlijk meer online bronnen gekomen door gepassioneerde mensen die graag meer kennis hierover delen. Zeker veiligheid is daarbij heel erg belangrijk punt omdat, ik zie het als edgeplay als in, bondage kan heel gevaarlijk zijn als je niet weet wat het doet.

[00:07:37.180] – Eva

Hmhm

[00:07:37.810] – Arjan

En bij gevaarlijkheid heb ik het niet per se direct over overlijden. Dat soort dingen of verstikking. Maar eerder verrekking van spieren, pees blessures, zenuw, schade. Dat zijn veel meer voorkomende gevallen, maar ook gewoon emotioneel letsel op een bepaalde hoogte. Mensen die kunnen onverwacht in paniek schieten, op het moment dat je niet weet hoe je daarmee om moet gaan, is dat lastig. Als bepaalde knopen vast komen te zitten of er een noodsituatie is, heb je dan veiligheidsschaar bij de hand op rescue hook om iemand veilig los te maken? Wat doe je als je partner flauwvalt? Dat zijn eigenlijk allemaal dingen waar je rekening mee kan houden en waar zeker in workshops veel op gewezen wordt. Online bronnen, ook wel wat boeken, al is de kwaliteit ervan erg variabel. Maar zeker de nieuwere uitgaven zijn wat onderhevig aan wat strengere kwaliteitseisen omdat de scene ook groeiende is, dan bijvoorbeeld bronnen die al dik 20 jaar oud zijn.

[00:08:37.170] – Arjan

Wat mij opviel is dat er op YouTube heel veel filmpjes te vinden zijn over hoe je bondages aanlegt. Zou jij die aanraden of juist niet?

[00:08:46.320] – Arjan

Ligt er ook aan. Zeker doordat het een groeiende scene is, zijn er heel veel mensen die al vroeg gepassioneerd hun kennis gaan delen, terwijl die kennis nog moeilijk zelf te toetsen is aan andere mensen als ze niet in de gelegenheid zijn om educatie te krijgen. Hier zijn nu best wel workshops die gegeven worden, maar dat is natuurlijk niet Nederlandse. Er zijn wel wat online bronnen zoals shibari study of de website van Esinem, waar betaalde content is en doorgaans betaalde content, ligt doorgaans wat hoger in verwachting en in kwaliteit.

[00:09:21.370] – Arjan

En ik denk dat dat doorgaans dat dat meer legitieme bronnen zijn. Verder is het denk ik belangrijk te kijken wie zijn de mensen die achter een bepaald kanaal zitten? Zijn dat mensen die dit professioneel doen? Zijn dit mensen die doorgaans ook zelf workshops geven doorgaans? Of zijn het mensen die gewoon goed zijn in YouTube video’s, je in elkaar plakken. Zijn het mensen die een locatie runnen en daarmee een bepaalde mate van kwaliteit in stand hebben te houden. Maar dat zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf kan stellen. Sommige mensen zijn gewoon heel bekwaam in het opzetten van een kanaal, maar dat betekent nog niet dat ze verstand hebben van hetgeen wat ze na wat ze daar doen.

[00:09:57.390] – Eva

Goeie Tips!

[00:10:00.600] – Tess

En als je dan met iemand wil gaan knopen, hoe weet je dan of diegene met wie je wil gaan knopen dit ook wel veilig kan doen?

[00:10:07.770] – Arjan

Dat is een goede vraag. Ik denk dat in onze workshops komen hier nog wel eens wat tips naar boven. Communicatie blijft belangrijk, in die zin waar hebben mensen kennis opgedaan. Als je met je vaste partner naar een workshop gaat, dan weet je hoe je in elkaar zit. Je weet hoe de risico inschatting van de ander is. Je weet of je wat meer adrenaline zoekend bent van je partner en dergelijke en je hebt dan een beter inschattingsvermogen dan dat je gaat knopen met iemand die je niet zo goed kent. En zelfs mensen die heel actief foto’s delen of die actief zijn in de rope scene en dergelijke, dat hoeft niet per se te betekenen dat ze veilig knopen. Maar wat veilig is een redelijk relatieve term. En ik spreek dan ook liever eigenlijk in termen van persoonlijk risicoprofiel als ben je bewust van de risico’s die je aangaat, zeg je daar gezamenlijk ja tegen? Hoe communiceer je op het moment dat er dingen misgaan? Is het überhaupt mogelijk om dingen te communiceren als er iets misgaat?

[00:11:13.980] – Arjan

Ik denk dat overmoedigheid een risico is waar je altijd tegenaan loopt, dat het ook niet iets is wat we kunnen vermijden, als in veel mensen zijn onbewust onbekwaam zeg ik wel eens. Dat betekent niet dat er geen intentie is voor voor veilig knopen, maar betekent vaak dat, “je weet niet wat je niet weet”. En in die zin denk ik dat ook de mensen die erg autodidact zijn, het erg leuk vinden om zelf dingen uit te zoeken, online bronnen te raadplegen en dergelijke. Dat is super goed, zeker ook voor je eigen ontwikkeling. Ik denk dat de beste manier van je kennis toetsen in je veiligheid toetsen, toch altijd het contact met andere mensen die weten waar ze mee bezig zijn is? Mensen die je op dingen kunnen wijzen die jij misschien niet ziet. En communicatie, zeker met partner. Communicatie voorafgaand, achteraf, tijdens het kan allemaal van belang zijn en welke strategieën mensen daarop kunnen toepassen kan ook enorm verschillen en is ook iets waar mensen op zichzelf het over kunnen hebben.

[00:12:10.930] – Tess

Dat is duidelijk.

[00:12:14.430] – Tess

Wat is precies een Rope jam?

[00:12:19.140] – Arjan

De definitie ervan kan misschien een beetje variëren, maar doorgaans is het een bijeenkomst van mensen die in een gelegenheid knopen. Vaak is er ook een sociaal aspect natuurlijk aan dat mensen mogelijk nieuwe partners of kunnen ontmoeten. Of misschien zullen knopen met iemand die ze daar tegenkomen. En soms zijn er kleine andere activiteiten bij, zoals wij bijvoorbeeld regelmatig doen is, een mini workshop dat is in het begin van de avond. Eerst hebben we een uurtje inloop. Dan hebben we een uurtje een mini workshop die optioneel is om mee te doen, waarin we een kleine demonstratie geven of een techniek zodat we de mensen eigenlijk een beetje op gang kunnen krijgen en daarna is er een paar uur de tijd voor mensen om eigenlijk vrij te knopen, socializen. En dat soort dingen.

[00:13:06.540] – Samen

Ja, leuk!

[00:13:10.560] – Eva

Wat voor activiteiten worden georganiseerd binnen de rope scene?

[00:13:15.390] – Arjan

Wij zelf hebben een verscheidenheid aan activiteiten, ook een beetje afhankelijk van wat het aanbod is en wat mensen zelf als initiatief willen oppakken. Maar evenementen die we hebben gehad zijn bijvoorbeeld onze rope events met performance avonden dat we eigenlijk een podium met belichting en muziek een aantal performances hebben. Vaak gaat dit gepaard met een internationaal workshop die dan dat weekend volgt en vragen we de internationale artiesten de avond ervoor om hun performance doen en aangevuld door een aantal lokale artiesten. We hebben ook een soort live drawing events, waarbij er statische poses worden geknoopt door ervaren koppels en er mensen aanwezig zijn die live drawing doen, dus eigenlijk snelle schetsen maken van wat ze zien.

[00:14:05.994] – Tess

Zo tof!

[00:14:09.000] – Arjan

We hebben iets meer peer to peer bijeenkomsten of studygroups noemen we die ook wel waarbij mensen gericht gaan voor het delen van kennis dus minder om vrij te knopen en meer, heb je iets te delen? Ben je ergens mee bezig, wil je iets laten zien? Dus meer een soort studygroup bijeenkomsten organiseren. We hebben ook selftying avonden ook, zeg maar jezelf knopen is een groeiende discipline ook een hele leuke groep. Discussieavonden, niet helemaal bondage gericht, maar een bordgames en bondage avond normaal eens een maand. Waarbij de helft van de ruimte vol staat met tafels met een enorme ruime collectie bordspellen en mensen eigenlijk een beetje kunnen mengen tussen spelletjes spelen met mensen die aanwezig zijn en een beetje knopen. Hele succesvolle bijeenkomsten zijn dat juist ook omdat de wetenschap dat je altijd nog een bordspel kan spelen de sociale drempel enorm verlaagt.

[00:15:08.700] – Eva

Ja! oh wat een goed idee.

[00:15:09.330] – Arjan

Mijn passie voor bordspellen uit het verleden en de collectie die ik daarbij heb verzameld, wordt daarbij goed belicht.

[00:15:15.000] – Allemaal

Lachen

[00:15:19.410] – Eva

Hoe zit het eigenlijk met de sociale controle binnen de rope scene?

[00:15:23.870] – Arjan

Ja, de. Ergens voor de hand liggend, maar de sociale controle, die ligt hoger bij de mensen die zich in de scene begeven dan de mensen die zich buiten de scene begeven. Je hebt altijd mensen die buiten de scene opereren en opzich is daar niet veel mis mee, want voor sommige mensen is dat veel intiemer. Of ze vinden het sociale aspect van de rope scene ook iets minder, of er is, zoals ik al eerder zei, simpelweg geen mogelijkheid om een ropescene bij te wonen op de locatie waar ze wonen.

[00:15:55.810] – Arjan

Sociale controle in de rope scene is hoog. Zeker ook omdat de bereidwilligheid om die passie te delen groot is. Het is echter wel lastiger soms om uit te voeren. Zeker als je meer verstand gaat hebben van de risico’s die daarmee komen, als je meer ervaring hebt met letsel, kleine ongelukken. Word je bewuster van de risico’s van touw op een andere manier. Doorgaans is mijn ervaring dat het er ook heel veel steun wordt geboden of advies wordt geboden. Zeker modellen onderling. Ik denk dat heel lang de de vaardigheid beschouwd werd als iets dat lag bij de rigger, de top die eigenlijk het touw toepast. En ik ben heel blij om te kunnen zeggen dat de afgelopen jaren enorme ontwikkeling is geweest. Ook de kennisontwikkeling van de modellen, dus de mensen die in touw hangen. De meeste mensen zijn heel erg bereid om te praten over hun ervaringen. En ook zeker over de moeilijkheden. Want die zijn niet altijd zichtbaar. Het is altijd goed om te realiseren dat iedereen is begonnen. De gemene deler is de passie voor touw.

[00:16:53.350] – Tess

En worden mensen ook, of spreken ze elkaar ook aan. Als je dus bijvoorbeeld bij iemand denkt, oe dat is misschien niet helemaal goed of dat kan beter. Dat je dat dan ook zegt op dat moment?

[00:17:05.290] – Arjan

Ja, dat gebeurt wel met regelmaat eigenlijk, deels ook omdat vaak op rope jams dan probeer je in een situatie te creëren, dat mensen ook een soort peer to peer learning dingen van elkaar leren, is doorgaans een beetje de truc om hoe dat goed te doen. Je moment daarvoor uit te kiezen. Zeker als mensen echt een soort sessie hebben met z’n tweeën. Dan is kritiek van buitenaf natuurlijk niet altijd even gewenst. De ene is daar wat sociaal gevoeliger voor dan de ander natuurlijk, maar ook zeker online. Heb je wel mensen die elkaar feedback geven. Zeker als ze dingen zien die misschien een beetje gevaarlijk zijn. Ik heb het zelf natuurlijk ook wel gedaan, want het is soms lastig als je mensen gevaarlijke dingen ziet doen waar ze mogelijk geen besef van hebben. Ik heb dat gedaan met gevarieerd succes, als in je kan tien mensen op dezelfde manier feedback proberen te geven en iedereen kan een andere manier van feedback ontvangen of waarderen. Sommige mensen die staan er helemaal niet voor open zorgen mensen super dankbaar. Ik denk dat het ook iets is waar ik in met de jaren al iets beter in ben geworden. Ik ben vrij direct en directheid wordt niet altijd gewaardeerd. Zeker als mensen net een mooie foto online hebben gezet. Als ze daar mooie reacties op hebben gekregen en dat betweterig zich zorgen makende Arjan dan ineens om de hoek komt met, “hee mogelijk is het niet helemaal handig om nog een keer te doen.” Maar daarom denk ik dat ding als beginnersworkshops gunstig zijn. Zeker daar kan je heel veel basis veiligheid in kwijt. Mensen die bereid zijn om naar beginnersworkshops te gaan en niet eigenwijs van “ah nee ik heb toch alles al gedaan en blablabla. Ik ga gelijk door naar gevorderde.” Dat soort types, die heb je natuurlijk ook. De mensen die naar beginnersworkshops gaan zijn doorgaans wat meer bereid om open te staan voor feedback. Mijn advies is ook altijd aan mensen. Sta open voor feedback. Waarom feedback? Het is de snelste manier om jezelf te ontwikkelen.

[00:18:57.620] – Tess

Ja, ik kan me voorstellen dat het soms lastig is om feedback te krijgen. Maar ik denk dat het alleen maar goed is, dat het gebeurd.

[00:19:09.340] – Eva

Hoe was dat voor jou toen jij je entree maakte in de bondagescene?

[00:19:13.390] – Arjan

Ja, als ik een beetje een typisch iets. ik was door een goeie vriendin meegenomen naar een kink feestje. En het leek me leuk om daar een keertje te kijken. Ze zei ook van, nouja het zijn een zijn slag mensen die je waarschijnlijk aanspreken en ook andere bekenden daar tegenkomen uit andere scenes waar ik me destijds in begaf. En daar zag ik op een gegeven moment mensen die een spel aan het uitvoeren waren, voor het eerst iemand met vaardigheid, knopen van bepaalde patronen, een bepaalde handigheid in het hanteren van het touw. Een bepaalde flow van bewegen die eigenlijk een soort belletje deed rinkelen waarvan ik, zoals ik net al zei. Het kan meer zijn dat dat je jezelf voorhoud. en hetgene wat me in eerste instantie fascineerde was de techniek, de patronen en een beetje puzzelen. En dat is ook hetgeen waar ik mij in het begin eigenlijk niet op gefocust heb. Ik stond in het begin al snel bekend om een hele technische rigger, die heel erg gericht was op patronen, verschillende technieken van grote grondleggers in de bondage scene om bepaalde knoop stijlen uit te diepen en lekker nerden over hele kleine dingetjes. Maar naarmate ik steeds vaardiger werd, ben ik me steeds meer gaan richten op de interactie met partner

[00:20:34.210] – Eva

En voelde je je welkom in de bondage scene?

[00:20:37.390] – Arjan

De bondage scene zelf, want ik had het dan meer eigenlijk over het kink gedeelte, was niet heel groot. Als in er waren een paar namen die incidenteel wel eens activiteiten organiseerden, maar doorgaans toch wat verder weg. Ik was vroeger ook eigenlijk iemand die voornamelijk dingen online uitzocht. Heel veel boeken gekocht en video’s gekeken. En uiteindelijk begon ik zelf ook al een aantal dingen op te pakken. Maar voor mij gingen echt de vaart er pas in toen ik op een gegeven moment de keuze maakte om internationaal workshops te volgen. Het aantal workshops toen ik begon met knopen een jaar 8 a 9 geleden was gering te noemen. De onlinebronnen even goed was al enorm geëxplodeerd. En destijds was dergelijk noodzakelijk bijna om als je een bepaald niveau wilde knopen om echt naar het buitenland te reizen. En ik ben blij dat de scene dermate gegroeid is dat er nu ook in Nederland een groter gevarieerd aanbod is. Meer ervaren riggers en modellen zijn die in staat zijn op een goede wijze hun kennis over te dragen.

[00:21:41.450] – Tess

En wat kan je verwachten als je als nieuweling voor het eerst naar rope meeting gaat.

[00:21:47.440] – Arjan

Dat verschilt waar je heen gaat. Weet je, de sfeer van knopen kan verschillen van locatie en het reflecteert vaak een beetje de stijl keuzes die de organisatoren aanhangen. Zo heb je jams waarbij eigenlijk stilte wordt verwacht, zodat je in stilte knoopt, een beetje dat mensen eigenlijk op zichzelf zijn en zelf knopen, niet hard praten en dergelijke. Maar je hebt ook jams die eigenlijk heel sociaal zijn, veel meer gericht zijn op de sociale interactie, iets meer lol beleefd mag worden. En dat ligt heel erg aan de organisatie waar je gaat kijken. Ik vind het zelf juist eigenlijk prettig om dat sociale erbij te hebben. Natuurlijk moeten natuurlijk niet luidkeels geschreeuw en schaterlach zijn continu in een in de knoop ruimte waar ook wat gevaarlijkere dingen uitgevoerd kunnen of geoefend kunnen worden, of wat serieuzere sessies zegmaar zijn tussen mensen. Maar daarom heb ik er ook altijd op gericht om eigenlijk een losse loungeruimte te hebben waar mensen ook even kunnen zitten vooraf en achteraf. Wat contacten opdoen, kopje thee doen, limonade drinken en gewoon algemeen het naar hun zin hebben. En zeker de laatste jaren werd dat steeds actiever. Ook de aantallen mensen die de jams bezoeken is ook enorm gegroeid. Net voor de pandemie hadden we het makkelijk jams met 30 a 35 mensen. En dan wordt het al veel meer een socialere aangelegenheid. En dat trekt verschillende mensen. Want sommige mensen komen juist een groot deel voor dat sociale aspect en andere mensen die hebben liever een wat rustiger jams zodat ze iets meer hun partner zeg maar wat serieuzer kunnen knopen.

[00:23:25.810] – Tess

En als je helemaal nieuw bent? Kan je dat dan aangeven? En word je dan misschien geïntroduceerd? Hoe gaat dat dan?

[00:23:33.140] – Arjan

Ja, mijn advies is leg contact met de organisators eventueel vooraf. De meeste mensen staan heel makkelijk beginners te woord, en ik zeg altijd een rope jame is niet als een een dansles. Bij een dansles heb je een soort verbeelding van wat je kunt verwachten, het zal wel in een zaaltje zijn, misschien is er een bar er zijn, zullen pauzes zijn, mensen zullen met danspartners komen. Muziek op de achtergrond. Dat is best concreet. De meeste mensen hebben daar wel een voorbeeld van en media laten daar ook voorbeelden van zien. Waarbij rope jams zijn bijna geen voorbeelden van online is. Dus wat mensen verwachten is heel uiteenlopend. Er zijn mensen die het heel eng vinden omdat ze verwachten dat het allemaal heel duister en donker is. En dat kan, er zijn locaties die daarop ingericht zijn. Maar de meeste mensen zijn bij ons eigenlijk aangenaam verrast, hoe sociaal is, hoe snel ze contact te leggen met mensen en hoe normaal het eigenlijk allemaal is. Ja, doorgaans mensen geven jams om mensen te kunnen ontvangen. Niet om niet sociaal te doen tegen de mensen die komen, dus leg vooral zelf het eerste contact.

[00:24:43.330] – Eva

Waarom ben jij ooit begonnen met het organiseren van rope meets?

[00:24:47.290] – Arjan

Om gelijkgestemden te ontmoeten, toen ik was meer gepassioneerd werd voor touw. Waren er een aantal mensen in mijn destijds een vriendengroep die al wat kennis hadden, en die hebben mij daar ook destijds begeleid. En het was meer de thuisfeer maar doorgaans waren de, zoals ik al zei, de mogelijkheden om iets te leren in Nederland waren beperkt. Dus een groep bijeen krijgen die tegelijkertijd kan, die allemaal geïnteresseerd is, die allemaal op hetzelfde niveau zitten. Is in een kleine scene moeilijk te waarborgen. Waarbij privéles, een heel duur alternatief word. Dus de eerste rope meets die ik op een gegeven zelf ben gaan organiseren was het idee dat ik zelf een soort jams organiseerde, dus een aantal knoopplekken in een ruimte faciliteerde met matten en suspensie punten voor de mensen die op dat niveau zaten en de mogelijkheid om een drankje te doen en dergelijke. In de eerste bijeenkomsten waren eigenlijk een soort mini workshops. Denk dat ik toen zelf een jaartje knoopte. Was ik heel actief aan het doorgeven wat ik op dat moment zelf ook leerde. Het heeft best wel een tijdje geduurd voordat de situatie er was, en de aanloop er was en de kennis er was om meer algemene rope jams te doen. Een klein beetje, misschien een kleine introductie dingetje en daarna gewoon hun eigen gang gaan. En ik ben blij dat dat tegenwoordig kan.

[00:26:05.940] – Eva

Oke, maar in the end ben je gewoon begonnen van, Hee, ik vind dit leuk en ik wil graag met mensen zijn die dit ook leuk vinden om van elkaar kunnen leren en leuke avonden te hebben?

[00:26:15.920] – Arjan

Ja, ik ben altijd heel sociaal ingesteld geweest, ik heb altijd heel vaak vrienden en kennissen over de vloer gehad. En naarmate er meer interesse kwam, is dat langzaam ook naar locaties verplaatst. En zeker met mijn ervaring in evenementenorganisatie. Voordat ik mij in rope en kinkscene begaf, heeft mij dat heel erg geholpen in het makkelijk opzetten van ietsvoor de rope en de kinkscene.

[00:26:37.250] – Tess

Ja, want wat ik me afvraag, want kan iedereen dan zomaar een rope meet gaan organiseren?

[00:26:44.130] – Arjan

Ik denk het wel als in, er is een ja en een nee. Ik denk dat op momenten dat je een rope meet organiseert in een yoga studio, gym zaaltje of bij je thuis of iets in die trend goed door communiceert, zo van “waarom je doet, wie je zelf bent, wat je ervaring is. ” Dat je een hele leuke, positieve ervaring kan hebben met mensen die dankbaar zijn dat iets in hun omgeving wordt georganiseerd. En kan je ook veel vrijwilligers, mensen die willen bijdragen in de vorm van vrijwilligerswerk of iets in die trend verwachten omdat de scene zo een beetje in elkaar zit. Maar aan de andere zijde, op een moment dat je weinig verstand hebt van touw, wel in je hoofd heb gehaald om serieus dingen te organiseren en jezelf ook als heel serieus en professioneel profileert. Dan denk ik dat er ook een risico aan vast zit. In welke mate andere mensen de verantwoordelijkheid bij jou laten liggen. Wat het lastige soms is, is dat mensen die geen verstand hebben van touw en technieken en bondage technieken. Die zijn al snel onder de indruk van iemand die een beetje iets kan. Als die persoon die ze dan voor zich hebben niet door communiceert wat hun bereik van kennis is en mogelijk ook beperkingen zijn. Dan is het heel moeilijk om in te schatten hoe risicovol je bezig bent. Ik denk dat het voor mensen die serieus of meer willen organiseren, een bijeenkomst willen houden. Zeker ook als ze mensen ontvangen die ze niet persoonlijk kennen. Daardoor ook een hele andere relatie hebben met betrekking tot elkaar aanspreken op dingen en verwachtingsmanagement. Dat het goed is om bepaalde regels in ieder geval te hanteren en zeker ten rade te gaan bij een meer ervaren organisatoren om te kijken welke risico’s lopen zij nu tegenaan? Want je kunt altijd een voorstelling hebben van hoe je evenement loopt, wat mensen doen en welke grenzen mensen zich aan houden en welke grenzen onuitgesproken kunnen zijn. En welke expliciet moeten. Maar na zoveel jaar en zoveel events die ik heb gedaan. Ik word soms nog steeds verrast door dingen die ik echt niet zie aankomen en naargelang leert men. Want wat voor een voor de hand liggend is, ook zeker met risico, is voor de ander absoluut niet hetzelfde

[00:29:01.800] – Eva

Nee, nou duidelijk!

[00:29:04.920] – Eva

Wat ik me ook nog afvroeg, want we zitten nu in een pandemie tijd en heel veel gebeurd nu online. Is er een online rope scene?

[00:29:15.210] – Arjan

Ja, die is er wel. Het is een beetje moeilijk te zeggen of dat een scene an sich is. Ik denk dat heel veel mensen met gedeelde kinks als bondage en dergelijke. Of ja, de interesse is maar een beetje hoe je het benoemt. Dat die elkaar wel vinden op verschillende social media. Je hebt een deel van de rope scene die begeeft zich op Facebook of Instagram is een heel populair platform. Je hebt ook mensen die dingen delen in WhatsApp of Telegram groepen in Nederland. Momenteel is er een enorme opkomst in groepen op discort die zich daar heel goed voor lenen en ook daar heel veel peer to peer leren. Mensen die foto’s delen, een beetje tips delen of bronnen die ze tegenkomen. Dus ja en zijn absoluut mensen die zelfs exclusief online deelnemen aan de rope scene. En zeker de afgelopen anderhalf jaar. Dat is ook een beetje gek als je nu tegen een interesse aanloopt. Dat er dus geen evenementen zijn.

[00:30:15.129] – Eva

Ja!

[00:30:15.990] – Arjan

Om dat te ervaren. Ik denk dat voor heel veel mensen die het afgelopen jaar trouw thuis, op hun partner, op een kussen hun knoopjes hebben geoefend, iets op YouTube hebben zitten kijken, dat er voor hen een wereld opengaat als ze inderdaad naar een goede locatie met zo’n verscheidenheid aan bronnen en mogelijkheden en advies en interactie is. Ik kijk daar zelf ook enorm naar uit.

[00:30:38.250] – Eva

Ja, wij allemaal!

[00:30:41.060] – Arjan

jazeker, ook het sociale. Dat is ook een beetje het boeiende aan de scene ergens. Het is zoveel meer dan touw alleen. Ja, dat is zo’n groot gemis, want er zijn al mensen die online jams organiseren. Ik vind supergoed dat het werd gedaan.

[00:30:55.490] – Tess

Maar hoe gaat dat dan online? Wat moet ik mij daar bij voorstellen?

[00:31:01.040] – Arjan

Zeker op het moment dat mensen wat willen delen, ook de technieken, doen mensen iets voor op de camera of mensen hebben gesprekken over de dingen die gaande zijn in de scene, in de zin van hoe doe je onderzoeken voorafgaand aan een scene. Of iets willen vertellen over geschiedenis van touw bondage. Maar er zijn ook mensen die knopen gewoon thuis met de camera aan. En mensen kunnen een beetje kletsen en kijken hoe andere mensen aan te knopen zijn. Een algemene sociale bijeenkomst.

[00:31:34.322] – Eva

Dat klinkt wel echt heel gezellig.

[00:31:38.330] – Arjan

Ik heb er niet veel bijgewoond moet ik zeggen.

[00:31:41.600] – Tess

Wat voor soort mensen kom je nu eigenlijk tegen in de bondage scene?

[00:31:45.110] – Arjan

Van alles. Ik denk echt van alles. Een grote variatie in leeftijden vooral. Ik denk in principe zeker omdat wij voornamelijk ons profileren via kink platforms als fetlife. Zal het invloed hebben op type mens wat je over de vloer hebt. Maar ja, doorgaans komen de mensen uit de kink scene. De leeftijds variatie is enorm. Je hebt mensen natuurlijk altijd vanaf 18, dat is ook wel de minimum leeftijd die wij hanteren bij onze bijeenkomsten. Maar ik heb ook koppels in de 70 die ik meermaals privéles heb gegeven die superblij zijn met met de connectie die ze momenteel hebben.

[00:32:26.060] – Eva

Ik vind dat echt heel erg lief.

[00:32:28.370] – Arjan

Ja, het is ook heel apart om iedere keer te horen van ah! ik wou dat ik hier eerder was achter gekomen. En dan zeg ik, 30 jaar geleden was dit er nog niet als in de vorm die er nu is. En ik denk dat het mooi is dat je er nu achter bent gekomen. Ik denk dat heel veel mensen hier nooit tegenaan zullen lopen. Ik denk ook dat mensen van andere culturele achtergronden of bepaalde etniciteiten dat die onder gerepresenteerd zijn in de rope scene helaas. Ik denk dat ook gedeeltelijk komt door, zeker bij ons omdat we via fetlife promoten dat die groepen daar ook onder gerepresenteerd zijn. Maar ook met betrekking tot hoe leg je dit netwerk? Zeker als de scene zich nog deels best nog wel underground begeeft. Omdat het nogal privacy gevoelig is die je niet in het publiek gooit. Leren toch een hoop mensen zeg maar de scene kennen door bevriende mensen. En daardoor zie je een verschuiving in aanloop van publiek zoals bijvoorbeeld de afgelopen jaren is de aanloop van mensen die non binaire genderidentiteit of mensen van de queer scene of trans mensen bijvoorbeeld. Die groep is langzaam ook wat actiever geworden bij ons in de locatie en daar ben ik heel erg blij om! Als in dat betekent dat ze zich gewoon geaccepteerd normaal vrij voelen in onze locatie. Dat is iets wat ik heel erg belangrijk vind. Ik vind het belangrijk dat de sfeer in een locatie niet beoordelend is. Dus niet body shaming, niet neurotisch op stijl verschillen, geen seksisme, geen egoïsme en dergelijke. En dat maken wij in onze gedragsregels ook erg kenbaar. En ik ben ook heel erg blij dat we op die manier ook eigenlijk zijn ontwikkeld de laatste jaren. Zeker ook nu met afgelopen 1.5 jaar natuurlijk. Met de pandemie waarbij initiatieven als Black Lives Matter opnieuw veel meer naar voren zijn gekomen. Is dat ook in de rope scene een veel meer naar voren gekomen onderwerp. Dus dat soms een wat meer afgezonderde groep is en dat er rekening mee moet gehouden dat mensen van het gemarginaliseerde groepen niet altijd gelijke kansen hebben. Zeker ook in andere landen zie je daar ook meer focus op. Ik denk dat we daar in Nederland ook nog iets op teruglopen. Ik moet zeggen zelf dat ik er naar uitkijk nu ik die voorbeelden eigenlijk zie uit van onze collega’s over de grens. Waar ik zelf ook naar zou willen kijken. Dat er veel tickets worden aangeboden in verschillende prijsklassen, dat je een sponsering ticket hebt die iets duurder is een algemene prijs en een prijs voor mensen die misschien minder te besteden hebben, want sommige groepen hebben het financieel natuurlijk zwaarder. En daarnaast, er zijn gewoon weinig goede voorbeelden. Ik denk dat representatie in de scene een hele belangrijke is. En ik denk dat we daar ook ons meer voor moeten inzetten. Het is ook goed om voorbeelden te kunnen bieden. Dat vind ik ook ergens het mooie aan internationale artiesten hosten. Dat je eigenlijk een verscheidenheid aan mensen kan uitnodigen. Ik begeef me in een best geprivilegieerde positie waarin ik best wel invloed kan hebben op de positieve ontwikkeling van zo’n scene door eigen dat soort voorbeelden en rolmodellen uit kunnen nodigen een plek te geven om je explosie te kunnen veroorzaken. Zeker de Black Lives Matter movement. Het afgelopen jaar heeft me best op dingen gewezen, waar ik me misschien ook niet altijd van bewust van was waarin er nog veel winst te behalen. Dus daar kijk ik zeker naar uit als we weer een doorstart gaan maken.

[00:36:06.670] – Tess

Super goed dat je je daarmee gaat bezighouden, ik denk dat dat voor de diversiteit super fijn is.

[00:36:11.530] – Arjan

Ja absoluut.

[00:36:14.890] – Tess

Wat ik me afvraag, de mensen die veel in de bondage scene zitten, doen zij naast bondage ook nog andere BDSM activiteiten of houden ze zich vooral bezig met knopen?

[00:36:24.400] – Arjan

Zeker in Nederland zijn er heel veel mensen die daarnaast ook andere BDSM activiteit hebben. Zeker omdat je je vrijheid ontnomen wordt, kan er al heel makkelijk een soort machtsdynamiek plaatsvinden. Daarnaast touw kan heel goed gebruikt worden om een ander pijn te doen. Maar pijn, zeg maar op een manier die mensen fijn vinden als in je kan het ook doen op een manier die mensen niet zo fijn vinden, maar dan ben je naar mijn mening gewoon slecht aan het knopen. Maar nee, zeker zijn er ook mensen die pijnbeleving als fijn beleven. En ook als je gaat kijken naar wat doet touw nou met je? Heel veel mensen die voor het eerst geknoopt worden die voelen zich de dag daarna of helemaal euforisch of een beetje down. Het doet iets met ze, want de op deep pressure op spieren laat knuffelhormoon vrij. Dus de geborgenheid gevoelens kunnen daardoor meer naar voren komen, waardoor mensen verbinding met hun partner kunnen vinden en heel blij kunnen zijn. Maar anderzijds een beleefde dreiging, een beleefd gevaar in touw, kan ook heel veel adrenaline vrijgeven en dat kan ook een hele stressvolle beleving zijn. In sommige mensen vinden die adrenaline rush juist heel erg fijn en daar zie je wel wat overeenkomsten met mensen die uitgesproken masochistisch zijn, iets meer aan edgeplay doe, dus meer de extreme op willen zoeken. En ook zeker die machtsdynamiek willen opzoeken. Ja, absoluut. Je hebt je best wel mensen die in de ropescene zitten en daarnaast er ook nog wat andere activiteiten op op na houden, maar je hebt ook mensen die die dat niet doen.

[00:37:53.770] – Tess

Ja, ik snap dat, er is ook zoveel leuks om te doen!

[00:37:56.590] – Arjan

Er is heel veel leuks om te doen.

[00:37:59.530] – Arjan

Ik ben blij dat je dat op juli kanaal ook in geuren kleuren laat weten.

[00:38:04.060] – Tess

Ja, wij hebben het overal over!

[00:38:06.180] – Allemaal

Lachen

[00:38:09.160] – Tess

En ja, wat zijn de regels binnen de rope scene? De ongeschreven regels misschien ook wel?

[00:38:15.130] – Arjan

Ja, veiligheid en consent die liggen heel erg voorop. Zonder toestemming is er niet dat gevoel van veiligheid zonder wetenschap dat je dat als er iets gebeurt dat je er voor elkaar bent is het spelen met risico’s. Mensen die kleine ongelukjes meemaken, want het gebeurt dat mensen zenuw schade oplopen. Het gebeurt dat er een touw breekt of dat er een lijn in suspension die iemand omhoog houd, Dat die faalt door een slechte knoop techniek. En dat iemand naar beneden valt en een been stoot of een hoofd stoot. Het komt niet heel veel voor, maar het komt voor. En de ene die maakt een ongelukje mee en schudt het van zich af en gaat direct verder knopen en de ander die schrikt best wel. En de impact die dat op iemand kan hebben is zo eentje die serieus moet worden. En ook de mensen die zich langer in de rope scene begeven. Die komen meer tegen. Die hebben meer ervaringen die een beter besef van de risico’s en geven dat ook maar al te graag door mensen die eigenlijk net beginnen met knopen. Acceptatie ook van van eigen lichaam van eigen kunnen is een hele belangrijke en Ja dat het leuk is. Ja, het is als in de touw kan heel duister en heel donker zijn, maar het kan ook gewoon heel leuk zijn.

[00:39:36.100] – Tess

Ja, het klinkt goed

[00:39:51.250] – Eva

Zijn er specifieke gewoonten binnen de bondage scene? Dragen mensen bijvoorbeeld altijd een bepaald soort kleding? Of dat er bepaalde dingen vaak gebeuren? Kun je daar wat over vertellen?

[00:39:51.700] – Arjan

Ja, absoluut wel. Zeker als je gaat kijken naar waardoor word ik beïnvloed. Want de huidige rope scene is grotendeels beïnvloed door de Japanse rope scene. Maar zeker ook mensen halen hun inspiratie uit die culturen. Dus dan ga je mensen zien die graag knopen in kimono, hun touwen op een bepaalde manier opbergen, in een doek waarin die je zeg maar als een soort tas kan knopen en daarin mensen hun touw in bewaren. En heel veel mensen die passen die vorm van ritualisme toe op hun touw. Je hebt dus mensen die dus veel meer die Japanse stijl aanhangen en heel erg trouw en zeg maar daarin verdiepen en mensen die dat iets minder belangrijk vinden, er valt iets voor te zeggen. Als in. Als mensen daar waarde uit halen, vind ik het een grote meerwaarde. Is dat niet zo, dan hoeft het niet. En momenteel zijn natuurlijk heel veel discussies over tot welke mate Shibari of kinbaku cultural appropriation is. Want in principe nemen we heel veel technieken en gewoontes over van iets wat meer Japans cultureel ding is. Ook de beleving van touw, zeker de beleving van schaamte is daarin enorm anders. En daar zijn best wel discussies over. Ik denk dat er hele goede punten ook voor te maken zijn.

[00:41:13.280] – Eva

Ja!

[00:41:25.310] – Eva

Bij iedere scene heb je dingen je leuk vind en minder leuk vind. En wij vroegen ons af wat jij het minst leuk vind aan de rope scene?

[00:41:26.140] – Arjan

Dat een goede vraag, wat vind ik het minst leuk aan de rope scene? Ik denk het soort zorgen maken soms. Ik ben iemand die zich iets te veel zorgen kan maken over andere mensen. Zeker ook naarmate je meer kennis hebt, is het ook makkelijker om het gebrek aan bepaalde kennis te herkennen bij andere mensen. Naarmate er meer mensen zijn die knopen, ga je meer voorbeelden online vinden van mensen die eigenlijk risicovolle dingen doen zonder dat ze weten dat die dingen een risico zijn. Dus juiste informatievoorziening is dan heel lastig. Zeker met de verscheidenheid. Ik denk dat de kwaliteit van informatie zien steeds beter is, maar ik denk dat je in iedere scene eigenwijze mensen hebt. En altijd denken het zelf beter te weten. Mensen die toch vinden dat ze geen workshop nodig hebben om gevaarlijke dingen te doen. Mensen die toch een te hoge dunk hebben van hun eigen kunnen om echt goed met feedback om te gaan. En overal zijn mensen gewoon mensen, en menselijk falen komt daar ook gewoon bij kijken en dat zul je hier ook zien. En ook in de scene, juist door de verscheidenheid van aanloop zul je ook eens aanlopen tegen andere politieke of morele overtuigingen. En ja, daar goed mee omgaan kan echt een uitdaging zijn. Absoluut.

[00:42:45.050] – Eva

Ja.

[00:42:45.350] – Tess

ja.

[00:42:45.970] – Tess

En wat vind je het leukste van de rope scene?

[00:42:49.140] – Arjan

De interactie tussen de mensen. Als ik iets mis, en juist het laatste anderhalf jaar vanwege de pandemie ligt alles plat. Maar kort voor de pandemie zijn wij helaas onze locatie kwijtgeraakt. Ik kan niet wachten tot we de ruimte hebben om een nieuwe te zoeken. Wat ik heb gemerkt het laatste jaar, ik mis heel erg het bijeenbrengen van mensen. Ik mis heel erg mensen die een beetje schichtig op hun eerste evenement zijn en naar huis gaan met tien nieuwe vrienden. Niet letterlijk naar huis gaan, maar met nieuw opgedane vrienden. Mensen die het fijn vinden dat ze zich thuis voelen. Dat vind ik echt verreweg het belangrijkste, dat mensen gewoon op hun gemak zijn onder gelijkgestemden.

[00:43:34.140] – Eva

Ja leuk!

[00:43:39.270] – Eva

Er zijn natuurlijk super veel scenes, is er een scene waar jij misschien niet zoveel van af weet en waarvan je denkt, maar daar zou ik best wel eens een kijkje willen nemen.

[00:43:48.060] – Arjan

Leuke vraag. Ja, ik heb hier een tijdje geleden concreet over nagedacht. Want alle dingen die niet leuk zijn aan de ropescene hebben me er door de jaren ook nog wel eens aan doen twijfelen of ik door wil gaan met het organiseren van evenementen. Wat ik ook al zei, het zijn de mensen waarvoor je doet. Niet puur de discipline zelf want ik kan ook thuis knopen. Maar ja, ik heb er wel eens over nagedacht. Ik heb door mijn leven ook al door verschillende scenes gehopt en zo nu en dan een soort refresh button ingedrukt. De ervaring van de scene ervoor meegenomen en mij weer op een ander vlak gestort, zo ook nu met de rope scene en die blijft verdacht lang hangen. Maar ik heb me al eens afgevraagd of er een moment zal komen dat ik klaar mee zou zijn. Het lijkt vooralsnog niet de situatie, maar ik denk dat als ik een andere scene in zou stappen, dat het mogelijk stand up comedy scene zou zijn.

[00:44:37.560] – Samen

O echt?!

[00:44:38.370] – Arjan

Ja, gek genoeg wel, als in, dat is iets wat me jarenlang al heeft gefascineerd. Maar nu ik in Nederland heb ik daar nooit echt iets mee gedaan om omdat. Nederlandstalige comedy vind ik anders. Maar ik heb ook gemerkt dat door de groei in de in de komedie scene in Nederland er daar ook steeds meer Engelstalige dingen plaatsvinden. Ik denk dat als ik ooit zoiets heb van oké, ik ben helemaal fucking klaar met rope scene, ik wil eens wat nieuws gaan doen. Dat dat mijn stap zou zijn.

[00:45:07.040] – Samen

Lachen

[00:45:08.620] – Eva

Super leuk!

[00:45:09.720] – Tess

Ja, heel erg tof. En ja, dankjewel dat jij ons wilde vertellen over de bondage scene. Echt super interessant. Dankjewel!

[00:45:19.047] – Arjan

Heel graag gedaan!

[00:45:19.380] – Tess

En wij zijn er natuurlijk volgende maand weer. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram onder de naam Meetthekinksters, we zitten ook op fetlife onder dezelfde naam en op onze website vind je ook regelmatig blogpost. Check het allemaal en tot volgende maand!

[00:45:35.905] – Samen

Doeg!

[00:45:39.430] – Outro

it, it it was… unbelievably painful.

0 0 stemmen
Artikel waardering
0
We vinden het leuk om wat van je horen. Laat een reactie achter!x

Pin It on Pinterest

Share This